niedziela, 15 września 2013

Zalewamy :)

Na jesienne ulewy i zimowe zaspy zalewamy koniec lata :)

Gruszki w zalewie:
Do słoików:
- twarde obrane gruszki
- goździki
- cynamon
Zalewa:
- 2 szklanki wody
- 5 łyżek cukru
- 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
- trochę cukru waniliowego
Zalewamy słoiki gorącą zalewą, pasteryzujemy (20-30 nminut)




Marynowane śliwki węgierki:
Do słoików:
- dojrzałe ale jeszcze twarde śliwki (całe lub połówki)
(umyte w ciepłej wodzie - by zszedł woskowy nalot)
- goździki
- cynamon
- pieprz
- ziele angielskie
- można też poeksperymentować
z nasionami kopru, gorczycą lub imbirem
Zalewa:
- 1/2 l wody
- 0,4 kg cukru
- 0,15 l octu 6% lub łyżeczka kwasku cytrynowego
Słoiki zalewamy gorącą zalewą, pasteryzujemy 20 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz