poniedziałek, 6 stycznia 2014

Z życzeniami :)

Noworocznie
urodzinowo
imieninowo
u Taty :)


Śledzie w pomidorach:
- 1 kg śledzi
- 6 dużych cebul
- 1 szklanka oleju
- 1/2 szklanki octu
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki wody
- 6 ziaren ziela angielskiego
- słoik przecieru pomidorowego

Cebule szklimy najpierw na małej ilości oleju, potem dodajemy resztę, następnie ocet, cukier, wodę, ziele i na końcu przecier pomidorowy. Dusimy około 10 minut. Gdy farsz wystygnie dodajemy pokrojone w kawałki śledzie.

2 komentarze:

  1. Tobie Dorotko także wszystkiego dobrego. Przepis wygląda smakowicie, muszę wypróbować, a śledzie to solone? Czy to od razu jest gotowe do jedzenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) A co do śledzi - tak, my wybieramy solone, moczymy je wcześniej. Można jeść od razu, ale najlepsze są jak dzień poleżakują :)

      Usuń