Serowe ślimaczki:
- ciasto francuskie
- 15 - 20 dag żółtego sera
- 15 - 20 dag szynki (ale może być też boczek, w wersji wegetariańskiej podduszone pieczarki, lub co komu podsunie wyobraźnia)
- natka z pietruszki
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany
- pieprz (ja używam ziołowego) i sól do smaku.
Ser i szynkę (bądź ekwiwalent szynki) kroimy w drobną kosteczkę, łączymy ją z pianą ubitą z białek, śmietaną, posiekaną natką i przyprawami. W oryginalnym przepisie była jeszcze cebula, ale my obyłyśmy się bez niej. Wymieszane składniki układamy na cieście francuskim, zwijamy je w roladę, którą smarujemy po wierzchu roztrzepanym żółtkiem, kroimy na ok 1,5 cm kromeczki i zapiekamy około 20 minut w rozgrzanym piekarniku. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Jabłkowe ciasteczka:
...i na słodko. Czyli z Teściową:) |
... to naprawdę przepis na ekspresowy sukces. Potrzebujemy 2 jabłka, cynamon, cukier puder i ciasto francuskie. Jabłka kroimy na małe kawałki i zawijamy je w kwadraty z ciasta, sklejając brzegi u góry. Pieczemy około 15 minut. Ciasto można najpierw posypać cynamonem, my natomiast posypałyśmy już upieczone ciasteczka cynamonem wymieszanym z cukrem pudrem. Pycha!
P.S. Obiecuję spróbować kiedyś zrobić ciasto francuskie sama. Ale jeszcze nie teraz :)
Dociu, super wpis! :)Gratuluję nowych drzwi :) Powinnaś jakąś fotkę wkleić. W końcu od dzisiaj i te drzwi będą częścią rozembarku :) Ja w ten weekend się nie popisałam. Mus cytrynowy z ciasteczkami korzennymi za kwaśny, ciasto korzenne z gruszkami też jakieś takie niedorobione wyszło. Nie wiem czy to ja czy te nowe przepisy :/ Jako, że u mnie sezon na cytrynę nadal trwa, a notatnik z Twoim przepisem na nalewkę cytrynową zostawiłam u rodziców, to może by tak jakiś wpis co by cioci Hosi pamięć odświeżyć, hmm? ;)
OdpowiedzUsuńDzięki Hosiu:) poddasze obfotografuję, gdy tylko drzwi okrzepną w nowych zawiasach, i myślę, że będzie też wtedy okazja do sporządzenia cytrynówki :) tylko sama muszę odnaleźć przepis, bo jak zwykle zapodziałam...
OdpowiedzUsuń